Filozófia vs. ezotéria

Blogs » Blog - Azurit » Filozófia vs. ezotéria
2020. 07. 27. 17:34 | Appeared: 931x
Az ezotéria szó eredete a görög "εσωτερική", eszóteriké („belső”) szóból ered, utalva arra, hogy az ezoterikus tanok csak egy beavatott "belső kör" számára elérhető, szemben a mindenki tanítására szánt exoterikus tanokkal. Így az ezotéria egyfajta titkos tudásként, rejtett bölcsességként jelenik meg.

A filozófia szintén görög, a "φιλο σοφία" philo szophia ("a bölcsesség szeretete") kifejezésből ered. Bár az ezotéria is igyekszik ennek látszani, néha igyekeznek összemosni a kettőt, de alapjaiban különbözik a kettő.

Az ezotéria kinyilatkoztat. Az objektív igazság erejével nyilatkozik meg. Ha nem értesz egyet vele, max. te vagy a hülye, vagy a lelkileg meg nem ért, vagy az akármi. VAN aura, az már nem a tanítás hibája, hogyha Te, gyökér, nem látod...

A filozófia szintén a meggyőzés igényével lép fel, az objektív igazság igényével, de tisztában van azzal, hogy amit állít, megcáfolható (még ha a cáfolatra szintén adható egy másik cáfolat), és az igazság objektivitása minimum önmagában is kérdéses. De bízik benne, hogy a vita legalább közelebb viszi majd az igazsághoz. Miközben állít, fél szeme az alapokon van, hogy nem rozoga-e alatta...

Mindkét világszemlélet egy-egy nagyon nehéz emberi képességre tart igényt. Az ezotéria magas szintű hitet igényel. És bár Szent Anzelm híres mondata volt a „Nem azért keresem a megértést, hogy higgyek, de azért hiszek, hogy értsek. Mert hiszem: amit nem hinnék, nem is érteném.”, azt hiszem, filozofikusabb álláspont az skolasztikában is jelen lévő "értek, hogy higgyek" pozíció felvétele.

Így a filozófia által megkívánt magas szintű emberi képesség a gondolkodás. Nekem sajnos nem adatott meg, hogy könnyen higgyek, hát marad a megértés rögösebb útja.

Persze számos egyéb problémám van az ezotériával. De azt hiszem, ez mind már csak következmény.

https://www.youtube.com/watch?v=KmaTSvyY1fQ

Comments (6)


#373984 | 2020. 07. 27. 22:43
nem kizárt, mást értünk tapasztaláson

az élményfeldolgozás jó, az kell :)
szar élményt szereztél a jelek szerint
ez nem jó, de ne egy egész jelenséghalmazt moss össze ezért

kiindulásnak szerintem az azért kell, hogy vannak dolgok, amiket nem tudunk megmagyarázni
én nem gondolom, hogy túl kell misztifikálni, hogy azért nem tudjuk, mert nincsen rájuk magyarázat, hanem mert jelenleg nem tudjuk (ahogy pl. az ősember is használta a tüzet, anélkül, hogy az égés folyamatát tudományosan le tudta volna írni)
ha volt már ilyen tapasztalatod, kétségkívül ez könnyebb
és ezek a jelenségek a filozófiával, sőt akár a fizikával is nagyon jól megférnek
sok a csaló, kókler ezen a területen? igen
és naná, hogy ez szar

minket annyi "zaj" vesz körül (a zaj-t most tágabb, kommunikációelméleti értelemben használom, azaz olyan jelenség, ami a kommunikációt zavarja), hogy egy csomó mindent nem veszünk észre, nem "hallunk meg"
nekem ezo élményeim olyan időszakból vannak leginkább, amikor valamiért sokkal fokozottabban tudtam szűrni a zajokat, és befelé figyelni
#373977 | 2020. 07. 27. 22:34
dettó
#373971 | 2020. 07. 27. 20:31
Nem kényszerítenek, csak élményfeldolgozás zajlik nálam.
(Szóval muszáj. ;) )

Az ezotéria, mint tapasztaláson még elgondolkodom, bár közelebb áll hozzám az a gondolat, hogy az ezotéria inkább a tapasztalatok értelmezésének egy módja, az meg visszavezet a véleményemhez. Még gondolkodom.
#373970 | 2020. 07. 27. 20:26
Ez teljesen jogos. Azt hiszem, ha nekem is több ilyen irányú tapasztalatom lenne, lehet, hogy én is másképp látnám a világot.
Deleted user
#373969 | 2020. 07. 27. 19:02
én nem hiszek egy-két ezoterikus dologban, hanem tapasztaltam őket.

igy ostoba lennék, ha még mindig kételkednék a saját tapasztalatomban
#373966 | 2020. 07. 27. 18:30
valaki kényszerít, hogy az ezotériáról/ezotéria ellen szólj? :)
(szóval: muszáj? :)

nem gondoltam, hogy lesz olyan, hogy én fogok mellette szólni, de kb. mindent törölnék (mert torznak, félreértettnek, elcsúsztatottnak találom), amit írtál róla
ugye nem a tedd a kezed a képernyőre szinten játszunk? :)

szerintem (azaz tapasztalatom szerint) nem próbál semminek se látszani, nem nyilatkoztat ki, nem vagy hülye, ha nem értesz egyet (pláne, mert jellemzően nem is kell érteni), nem vagy gyökér, ha nem látsz aurát

a leglényegesebb: az ezotéria nem hitet igényel (van valami olyan is, de az valami más), hanem egyajta tapasztalást
ami nagyon jól megfér a gondolkodással, a filozófiával