Agymenés

Blogs » Blog - Azurit » Agymenés
2020. 07. 09. 09:28 | Appeared: 826x
"
Chris némi hallgatás után nekem szegezi: - Hiszel a kísértetekben?
-Nem - mondom.
Miért nem?
-Mert tu-do-mány-ta-la-nok.
Ez oly ostobán hangzik, hogy John elmosolyodik.
- Nincs anyaguk - magyarázom -, nincs energiájuk, ezért a tudomány törvényei szerint nem is létezhetnek, csupán az emberek képzeletvilágában. Jobb viszont, ha a teljes kérdésben tudományos állást foglalunk, és nem hiszünk sem a kísértetekben, sem a tudomány törvényeiben. Akkor nem csalatkozhatunk. Igaz, hinnivalónk sem marad sok, de legalább tudományosak vagyunk.
- Nem értem, miket beszélsz - szögezi le Chris.
- Szellemeskedek.
Chris fölhúzza az orrát, de nem hiszem, hogy az ilyen beszéd megártana neki.
- Az egyik srác a K. I. E.-táborban azt mondta, ő hisz a kísértetekben.
- Át akart ejteni.
- Nem, dehogyis. Magyarázta, hogy ha a halottakat nem temetik el rendesen, akkor a lelkük hazajár nekik, és kísérti az élőket. Hisz is benne frankón.
- Hülyéskedett - állítom.
- Hogy hívják? - kérdi Sylvia.
- Fehér Medve Tomnak.
Összenézünk Johnnal. Értjük már.
- Hát persze, ha indián - mondja John.
Elnevetem magam. - Visszakozok - jelentem ki. - Amit mondtam, az csak európai kísértetekre vonatkozik.
- Egyikben hiszel, másikban nem?
John az oldalát fogja nevettében. - Most légy okos!
Töprengek egy darabig. - Az indiánok másképp látják a világot, és nem mondanám, hogy mindig tévednek. Az indiánok nem a tudomány hagyományain nőttek.
- Fehér Medve Tom a szüleitől azt hallja, ne higgyen a kísértetekben, de a nagymamája sugdossa neki, hogy ne törődjön az ilyen beszéddel, mert vannak kísértetek igenis, azért Fehér Medve Tom hisz."
- Robert M. Pirsig: A zen és a motorkerékpár ápolás művészete-

Érdekes dolog ez a világkép, vagy másként mondva az, hogy mit gondolunk valóságnak. Néha szeretem feszegetni a határait, de azért nekem is megvan az a nagyrészt a tudományokba, és a helyes gondolkodás hatalmába vetett hiten nyugvó alapom, amin megállok.
Tisztában vagyon azzal, hogy világképem nem képes a valóság minden részét megmagyarázni. Tapasztalati bizonyosságokat szereztem arról, hogy van jövőbe látás - hogy mégse vagyok lottómilliomos, annak külön sztorija van, de igen, megpróbáltuk, nem volt jó ötlet. -, még ha megmagyarázni nem is tudom, hogyan lehetséges. Néha nyitok az istenhit felé, ha lehet beszélgetni a másik féllel, de keményen gúnyolom, ha valaki elvakultan térít. Elfogadom, hogy lehetséges a lélekvándorlás, még ha én úgy is hiszen, hogy halálom után semmi nem marad belőlem. Néha szeretem meghallgatni egy-egy spiritzálus ember világképét - de általában lefordítom a tapasztalatait saját nyelvjátékomra.

A konteókra pl. immunins vagyok -még akkor is, ha elenyésző százalékban vannak olyan konteók, amik később beigazolódtak.
Egyes konteókkal kapcsolatban csak legyintek. Mindenki a saját felelősségére lehet hülye. Így kapnak egy lábjegyzetet a gyíkember-chemtrail-laposföld cikkeket osztó ismerőseim. (Sokáig azt hittem, hogy ez csak egy felfújt lufi, aztán egy keményvonalas ismerősöm cska rákattank arra a lapos Földre is...). És aki másnak árt a hülyeségével, az egy másik osztály a szememben.

De nem is ez a leglényegesebb ezekben. Hanem, hogy a valóság alapjaiban változott meg. Leginkább a hamisítások miatt. A tekintélyekre való hivatkozással visszaélnek az álhírgyártók (tényleg létezik az a kutatócsoport, az a doktor, az az akárki, akire hivatkoznak?), a vizuális bizonyítékot hazavágta a Photoshop és a filmipar. A Photoshop talán demoktratizálni fogja a hangalapú bizonyítékok hamisítását is - a technológia már rég készen, early adopterek már használják, de kérdéses még, hogy termékesülni fog-e. A mesterséges intelligenciák az emberi mentális teljesítmények alól húzzák ki a bizonyosságot.
(Ez megvan? A szöveget -mégha mégoly vicces is egyenlőre - éttermek negatív visszajelzéseiből hozta össze egy MI: https://m.youtube.com/watch?v=5aq-Jl5UvVM )

Így belegondolva, talán az egyik legfontosabb, amit majd a gyerekeimnek át kell adnom, hogy hogyan tudnak egy gyenge ontológiával megállni a lábukon, miközben könnyen váltogatnak a különböző valóságok közt. És a mikroverzumok tengerében talán egyszer megtalálják azt, aki éppen abban hisz majd, amiben ő.

###
De bárhogy is, zenének csak ez kívánkozik ide: https://m.youtube.com/watch?v=eL74Hcndazw

Comments (0)


Noone has commented this blog entry.