Várva várt...

Blogs » Blog - Azurit » Várva várt...
2020. 06. 29. 10:18 | Appeared: 920x
Ha nem is a tervezett országjáró túra részeként, de hétvégén megnéztünk egy nagyon szép kis várat. Bár építészetileg nonszensz volt a vár (miért nem a hegy tetejére építenek egy várat? Felmenend a nyilas a hegy tetejére, és onnan szanaszét nyilazza vala a pajzsok mögül a várat! Oszt'ég, ha még felébe guríjják a pattantyúsokat is...), azért gyönyörű kis vár volt, gyönyörű egy Cicamacival. (De kár is, hogy ritkán vesz fel szoknyát...).
És ilyen kis turistaszemfényvesztőnek kitettek az udvarra egy kis kalodát. Hát mit ne mondjak... Mázli, hogy szülőkkel mentünk, mert nem sok hiányzott, hogy nagyobb turista látványosságot, és hírverést csináljak a helynek. Újra divatba hozva a kalodát...
(Kép a galériában)

https://www.youtube.com/watch?v=81SgTHg66QY

Comments (3)


#370822 | 2020. 06. 29. 12:46
Merre jártatok?
Varasok vagyunk, szeretjük őket. :)
Sok esetben a jobb belathatosag és persze a jobb vedhetoseg miatt kerültek fel a dombtetore a várak, ugyanakkor, ahogy az előttem szóló úriember is említette, vár és vár között komoly különbségek voltak, valamint a forgalmasabb utak mellett is állították várakat a rablohordak kordában tartása végett, sík vidékre (talán Nagyvázsony a jó példa erre}.
Érdemes megnezni Füzér és Boldogko várat, ha esetleg ez eddig nem történt meg,nekem főleg Boldogkon az a rendbehozott gyilokjaro nagyon tetszett, komoly adrenalin loket volt a teriszonyom miatt. :)
Bocs, telefonról írok.
#370814 | 2020. 06. 29. 12:02
Ez tök érdekes, meg köszönöm szépen, és erről szívesen hallanék még.

Szóval ez ilyen hegyes környékre telepített vár volt, csak az volt benne nekem a meglepő, hogy kőhajtásnyira volt mellette egy magasabb hegytető. Szóval oda simán becuccolhatott szerintem például néhány török nindzsa-mesterlövész-kamikaze élharcos, és szarrálőhették a várat szerintem, még ha mondjuk az ágyút nem is volt olyan egyszerű felcipelni oda (mondjuk a másik hegytetőre talán még fel lehetett volna vonszolni, ami szintúgy magasabban volt.)

Szóval értem én, hogy síkvidéken nem csinálunk hegyet a várnak, várfal kontra pusztaság... De hegyvidéken nekem buta dolognak hat nem a legmagasabb pontra építeni a várat, vagy én tévedek? Na, írok privátban is. :)
#370813 | 2020. 06. 29. 11:47
Az csak egy régi tévhit, hogy egy várnak mindig a hegy tetején kell állnia. ;)
A középkorban is épültek síkvidékre várak, főleg ha rezidenciaként húzták fel őket. Magyarországon jellemzően csak később kaptak katonai funkciót, amikor az ország belsejében kellett várakat átalakítani a török veszély miatt. Az olyan várak, mint mondjuk Ozora vagy Nagyvázsony, tipikusan főúri központnak épültek, de ott van a később fontossá vált Gyula is. Egyik sem tipikusan hegyen épült.

Persze nem akarom félrevinni a bejegyzésedet lényegtelen dolgokra, csak reflektálni szerettem volna a kivitelezés okára. ;)