Vigyázat, a Cicamaci harap!

Blogs » Blog - Azurit » Vigyázat, a Cicamaci harap!
2019. 04. 30. 11:08 | Appeared: 1103x
A macskamedve vadállat.
Lehet, hogy picinek, aranyosnak néz ki, cuki csíkos farokkal, de tényleg vadállat.
Megvan rá az oka, hogy miért.
Talán azért, mert macskamedvééknél nem szokás azt gondolni, hogy az ember a teremtés koronája. A macskamedvék is etnocentrikusak, és meg vannak róla győződve, hogy az isten egy nagy macskamedve, aki húsából teremtette a földgolyót, szőréből a fákat, és saját képére formálta a teremtés koronáit, a cicamacikat. És mellé teremtett még hobbiból jó sok másféle állatot, hogy legyen kin röhögniük a macskamedvéknek, hogy ezek nem tudnak olyan faszán fára mászni, mint ők. Ergo, ha meglátnak egy embert, nem az az ösztönös reakciójuk, hogy "jé, itt egy ember, odabújok a lábához, hátha megsimogat!".
Mivel a macskamedve vadállat, ezért a macskamedve harap, ha odatolakodnak hozzá. Kinn is van az adatlapján, és akkor is harap, ha a domináns fél nem olvassa el az infotáblát...

Sokszor sokféleképp volt már erről szó. Aktualizálom a témát.

Már kezdtem pozitívan csalódni a helyi erőkben, hisz egy semleges képpel elvétve zavarták meg Cicamaci nyugalmát. Aztán kirakott pár új képet és hirtelen sokan akarnak macskamedvét otthonra.
De az a dom, aki vadállatot szeretne tartani, nem árt, ha előbb megszelídíti a vadállatot. (Ajánlott olvasmány: A kis herceg.).
Ez általános tanács, néha nem látni előre, hogy vadállattal van-e dolgod, aki ha rosszul közelítesz feléje, akkor elfut, vagy illedelmes távolságot tart, vagy ne adj isten harapni fog. Néha tök úgy néznek ki, mint a házicicák, aki alig várják, hogy fölvegyék őket és megabajgassák. De ezen a problémán sokat segítenek az infotáblák, és nem igaz, hogy egy kép mindig többet ér ezer szónál.

Másrészt, ha a teremtés koronájaként kapsz egy levelet, ami nem a kedvedre való, nem biztos, hogy a szelídítés legjobb módja a fejbeverés, és tiltás. Nekem is sok időmbe telt, mire egy orrkoppintást már nem röhögés vagy fogcsattogtatás követett. De macskamedvéből Cicamacit faragni melós.
Nem feltétlen tűnik valid domináns viselkedésnek, hogy ha az ember nem tudja kezelni az elutasítást, legyen az illedelmes távolságtartás, vagy kézbeharapás. Vagy legalábbis nem feltétlen vadállat való neki.

Pedig megéri megszelídíteni a vadállatokat is, mert utána már roppant kezesek, cukik, és hűségesek tudnak lenni. Amíg bele nem harapnak megint a kezedbe - mert mégiscsak vadállatok ők. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=W4RE30l8zDY

Comments (0)


Noone has commented this blog entry.