Hány teliholdat ér?

Blogs » Blog - Aranyliliom » Hány teliholdat ér?
2023. 10. 18. 13:42 | Appeared: 279x
Eddigi életem első részében meglehetősen sok minden miatt szorongtam, vagy véltem úgy, hogy szorongok. A külső megnyilvánulásait környezetem meg sok mindennek értelmezte, de szorongásnak a legritkábban. Igen, valószínűleg eléggé túltoltam, hogy ne látszódjék, szorongok, önbizalmam meg kb. semennyi.
Később (nem annyira a régmúltban) elsimult egy halom szorongás, ill. szorongást kiváltó ok, mert valószínűleg megtapasztaltam, megy ez az élet nekem, vagy legalábbis sokkal jobban, mint számítottam rá, sokkal kevesebb baki, kudarc, bénáskodás, melléfogás, kellemetlen helyzet stb. jött, mint amennyire igyekeztem valahogy felkészülni, viszont annál több szuper dolog. Mondják, introvertáltakra jellemző ez az ív. Azt hiszem, talán mindenki (magam és környezetem) számára kellemesebb emberré váltam.

De... miközben a hatalmas kapcsolati kudarcok (nem csak párkapcsolati, mindenféle emberi kapcsolati) nagyjából elkerültek (nem kevés munka van azért ám az ilyesmiben), azt vettem észre, kezdek szorongani azon, hogy majd jön valamiféle kiegyenlítődés. A jelen megélését, elégedett hátradőlését egyre gyakrabban árnyékolja be a talánnemleszezmindigígy érzése... de honnan jön? Nem rossz tapasztalatokból... talán nem is borúlátó, negatív életszemlélettől (asszem, nem ez jellemző rám)... és azon kezdtem el gondolkodni, hogy talán a nemelengedésemből fakad. Hogy az idő elteltével egyre több minden(ki)t cipelek, és egyre többől nagyobb az esélye, hogy valamit leejtek, kicsúszik, eltörik, megcsonkul, elvész...

Jó lenne egészségesen (van olyan?) megélni, hogy az emberi kapcsolatoknak is íve van, periodicitása, mint az évszakoknak, egy napnak, annyi mindennek... hogy elkezdődik, szárba szökken, virágzik, hanyatlik, majd véget ér. Tudomásul venni, hogy véget ér. És ha véget ér, akkor el kell tudni engedni. Ó, ez a fránya elengedés de nem megy! Nem cipelni tovább. Mert nehéz. Nem cserbenhagyás (asszem, úgy élem meg), hanem elengedés.
És akkor felszabadultabban, nagyobb figyelemmel, gonddal lehet az éppen virágzó gyönyörűségek felé fordulni.

https://www.youtube.com/watch?v=8ivmNQWivVA

Comments (0)


Noone has commented this blog entry.