Mindent nem lehet készen kapni

Blogs » Blog - Aranyliliom » Mindent nem lehet készen kapni
2019. 01. 20. 16:45 | Appeared: 1253x
Régen az emberek maguk sütötték a kenyerüket. Ma megvesszük a boltban.
Maguk készítették a ruhájukat, termelték a zöldségüket, állatot tartottak, hogy legyen hús, kalákában építették otthonaikat stb. Megvolt a férfiak szerepe, megvolt a nőké, és a nemeken túl(vagy annak akár ellentmondva) az is, ki miben jó, ügyesebb a többieknél, így arra specializálódott. Ma mindent megveszünk készen. De nem csak az élelmiszereket, ruházatot stb. De szolgáltatások kommunikálnak helyettünk, intézik emberi kapcsolatok kiktatásával ügyes-bajos dolgaink.

És miközben ezer szempontból nagyon jó ez a specializálódás, elfelejtjük azt, generációk felejtik el lassan, hogy vannak, dolgok, amiket nekünk kell megteremtenünk. Senki nem fogja helyettünk megtenni, max. imitációkat, látszatokat kaphatunk az igaziak helyett. Az emberi lét kereteit adó közösségek megszűntek, helyüket részben pótolandó átvették a virtuális közösségek (ezek számos előnyét is látom), a többség azonban végképp telesen személytelen pótszereken él (pl. tévésorozatok emberi kapcsolatok helyett).

Otthona nem "lesz" az embernek, nem veszi az ember, hanem azt teremti.
Emberi kapcsolatokat nem vehet, azokat ki kell alakítani, lassan, figyelemmel, sok-sok ráfordított idővel, odafordulással, türelemmel, állhatatossággal, szeretettel. Megspórolni "alkalmazásokkal" nem lehet (amit lehet, az sosem lesz kielégítő), de ügyes segítő eszközként használhatjuk őket. Emberi kapcsolatot nem keres az ember, azt nem lehet találni, azt létrehozni lehet. A férfi nem lesz vett dolgoktól férfi. A nő nem lesz vett dolgoktól nő. Csak a férfi és a női jellemzők külső jegyeinek birtokosa. Ha nő vagy, válj házitűzhelyet éltető, befogadó, vonzó női attribútummá. Ha férfi, biztonságot adó, gerinces támasszá. Vagy minden más női és férfi tulajdonság hordozójává hited szerint. Ha férfit keresel, legyél nő, válj nővé, ha nőt, válj férfivé, legyél férfi (bocs, hely hiányában nem szólok egyéb variációkról). Ne a másikat keresd. Te válj a keresendő, vágyott másikod méltó másik felévé. És akkor megtaláljátok majd egymást.

Comments (4)


#328226 | 2019. 01. 20. 21:18
múlt időbe nem tehető projekt ez, folyamatosan tartó

az elv, a törekvés az, amit leírtam
van, amiben elég jó vagyok, van, amiben nem annyira
de olyat tőlem nem fogsz látni/hallani, hogy a másikra mutogatok, rinyálok (akármilyen váddal:érzéketlen, puncivadász, nárcisztikus, szociopata, akármi)
sok minden rajtunk múlik
hatalmunkban meg az áll, hogy magunkat alakítsuk
#328202 | 2019. 01. 20. 17:53
Neked ez sikerült? 😎(SA)
#328189 | 2019. 01. 20. 17:05
Én már teljesen készenvagyok.Csak arra várok hogy egy hölgy megkapjon"magáévá tegyen"ÍGYIS Úgyis😏😋
#328187 | 2019. 01. 20. 16:59
Reggelente a boltban elhangzik ez a szöveg...lessz egy tejpöl lessz 20 dkg izéhozé meg lessz lessz lessz..MIAZ HOGX LESSZ??? Talán kérek vagy legyenszíves...talán.Elmaradott a gondolkodásmódom.Lassan egy kívánságműsorrá alakul a kereskedelem.?LESSZ.😒