Nők, férfiak – Hihetetlen család2

Blogs » Blog - Aranyliliom » Nők, férfiak – Hihetetlen család2
2018. 07. 14. 22:11 | Appeared: 1214x
Spoiler! Aki még nem látta az Incredibles2-t, de tervezi megnézni, számítson rá: lelövök pár… hát, nem is poént, de… szóval utalok erre-arra a filmből.

Néha olyan, mintha mindenhonnan csupán pár téma köszönne vissza, akármerre nézek, akármit nézek, akármit olvasok… mit tesz velünk az internet, túlnépesedés, no és a megváltozott férfi és női szerepek… ma moziban elsősorban ez utóbbit kaptam, az Incredibles2-t nem tudtam más szemmel nézni. Komolyan nem ezt kerestem. Ezt kaptam.
A címszereplő öttagú családból Nyúlánykáról, az anyáról kiderül, hogy nemcsak szakmájukban (szuperhősség) egyaránt olyan jó, mint férjeura (mit olyan jó??! hisz férje csak erős kb., szuperképessége ebben rejlik, mennyivel összetettebb a női karakter!), hanem a háztartást és a gyereknevelést (az etetéstől a lelkizésen át a matekháziig) is könnyedén, félkézzel, tuti szuper frizurával, sminkben, szuperszexin (pornó-rajzfilmfigurás testalkattal) végzi, míg Mr. Irdatlan, a családfő egy nap alatt totál kipurcan mindettől, mikor nem neki, hanem feleségének ajánlanak kihagyhatatlan állást, így szerepcserével kénytelen ő végezni mindazt otthon, amit addig asszonya. Természetesen aztán közös akciókra is sor kerül, melyek során Mr. Irdatlan szerepe továbbra is igen egysíkú (erős) marad, míg feleségét sokféle szerepben látjuk.
A gyerekek közül a főnök egyértelműen a lány, Illana, de tudjuk be ezt elsőszülöttségének. Szuperképessége egyre összetettebb, míg nagyobb öccse extrasebessége nem akkora durranás, igaz, a kicsi meg a legszuperhősebb szuperhősnek ígérkezik.
A Deavor-nagyvállalat mögött álló testvérpárból is egyértelműen Evelyn a kompetens. Ő az ész, a feltaláló, aki simán átveri öccsét, az álomvilágában élő, naiv, szuperhősrajongó Winstont, a háttérből mozgatva a szálakat.
A frissen verbuvált szuperhőskezdemények (kedvencem Reflux – talán betegség, talán szuperképesség) vezetője is az egyszem nőnemű lesz.
A szuperhősök legalizációjáról szóló törvényt nagykövetasszony írja alá. Még Fridzsimant (Where is my super suit?) is a csupán hangjában létező felesége dirigálja.
A főnökök mindenhol a nők.
A férfiak szeretnivalóak, kedvesek, hibáznak, igyekeznek, asszisztálnak, lelkesek – de a világot a nők irányítják.

De miért? De miért ezt látom egy szép szombat délelőtt egy moziban? Véletlen nem lehet. Nagyon direkt.
A célközönség ezt szeretné látni, erre vevő? Ki a célközönség? Családi moziról van szó… velünk a teremben leginkább teljes családok, illetve vasárnapi (jav. szombati) apukák ültek csemetéikkel (vagy hozzájuk tartozó anyák pp otthon takarítottak, főztek)…
Vagy így lenne? Ez lenne a valóság? Persze, a csapból is az folyik, hogy a XXI. század a nők százada, sőt, a harmadik évezred a nők évezrede, de ugyanakkor ezt ezernyi ellenállítás cáfolja a nők háttérbe szorításáról, bántalmazásáról, esélyegyenlőtlenségéről stb. stb. És valóban, napjainkban nem könnyű nőnek lenni, ezer helyen-szerepben megfelelni, nagyon szép ezt mozivásznon is megörökíteni (de könyörgöm, férfinak sem egyszerű).
Nem tudom, egy családi mozi mennyire hat abban, hogy milyen anya meg apa lesz a nézőtéren ülő kislányokból, kisfiúkból… és nem, nem szeretném, ha didaktikus, durván nevelő filmeket nyomatnánk bele zsengekorúak agyába (bár nagyon direktben nyomatnak mindenfélét, miért pont ezt ne?). Nem is azzal volt bajom, ahogy a nőket ábrázolták. A sokoldalúságukat, hogy mindig észnél vannak, hogy fáradhatatlanok, hogy kreatívak stb. Hanem a férfioldalt hiányoltam… Az egyensúlyt. Mindazt, amit a férfiak tesznek hozzá a nőkhöz, hogy nők lehessenek. Ha hagyjuk nekik.

Comments (4)


#297655 | 2018. 07. 15. 12:07
Megszoktam, ahogy mindannyian, hogy ha filmet nezunk, meg inkabb, ha olvasunk, ferfiszűrőn látjuk a világot (esetleg női sorsot ffi által megalkotva: Antigone, Elektra, Bovaryne, Nora, Anna Karenina), ferfi foszeteplovel tudunk azonosulni-elhatatolodni. Es ezzel akkora baj nincs is, mert az igazan jo alkotasok emberi mibdenfelekrol szolnak.

Egy James Bond filmben nem, nem hianyolom a kiforrottabb noi karaktert. Mert azok a nok csak atmeneti diszletek. Majd ha James megismer engem, termeszetesen belem is fog szeretni, de azt rogton meglatja, hogy en mennyivel osszetettebb, ertekesebb, erdekesebb, mindenfelebb vagyok, mint ok, mindamellett, hogy termeszetesen lenyegeben ugyanolyan jo no is.

Azt mondod, Incredibles a ffiaknak szol? :)
#297626 | 2018. 07. 15. 09:45
Közben felmerült bennem (bennünk) egy kérdés... A James Bond filmekben szoktad hiányolni a női karakter sokoldlúságát és érdekes az egyensúly hiánya? Vagy az megszokottabb?
Félre ne érts, nem kötözködés, pusztán kíváncsiság.
#297625 | 2018. 07. 15. 09:42
Hm, érdekes meglátás.
A "szakmai" féltékenység ennyire erőteljes megjelenése nekem is zavaró volt a filmben, valamint valóban igencsak egysíkúak a férfi karakterek.
A történet vezetése meg alig tért el az első résztől, a legjobb jelenet Furi és a mosómaci volt, a többi átlagos.
Miután a Disney megvette a Pixart, valahogy ez is olyan lett, mint a Starvars 189-ik része...
De a te szemeddel nézve belül tényleg ez van...
Deleted user
#297561 | 2018. 07. 14. 23:03
Sejtettem, hogy valami ilyesmi lett, az Index elolvadt tőle. Nem biztos, hogy tetszik ez így..