Kamusok, mutogatás

Blogs » Blog - SmPixie » Kamusok, mutogatás
2012. 07. 14. 13:20 | Appeared: 1389x
Keywords: kamus felhasználó
Egyre többen kérdezik miért nincs az oldalon valamilyen szűrő, vagy lehetőség arra, hogy a kamusok láthatóak legyenek, vagy legalább azok, akik valódiak.

Az alapvető válasz egyszerű: volt egy pár meg egy pasi. Találkoztak. Másnap mind a ketten blogot írtak arról, hogy a másik mekkora kamu. Azaz mind a két fél valós(?) volt, ennek ellenére vádolták egymást, mert valami nem stimmelt.

Sajnos a rosszindulat, ahogy az egész országban (a világot nem ismerem annyira) az oldalon is jelen van. Így az ujjal mutogatások, hogy pl. azért kamu, mert nem találkozott velem. Vagy mert 2 hasonló profilképű reg. keletkezett egy nap. Stb. Lehetne még sorolni, de alapvetően az esetek döntő többségében ezek nem megalapozottak, vagy ha mégis, nem feltétlenól a valóságot tükrözik és az esetek döntő többségében egyoldalúak. Pl. egy nő a levelezés eredményeként kiírja, hogy adott pasi bunkó. Evvel egyértelműen hátrányba kerül az illető, holott nem ismeri rajtuk ívül senki a körülményeket, mint pl. mik voltak az elvárásai a nőnek, mivel etette a pasit, a nő korrekt volt vagy sem, vagy esetleg tényleg alapból bunkó volt-e a férfi.

A mutogatás az oldalon található arányok miatt sem egészséges dolog. Egy női regen a szavazatok még ha csupa egyes is kevésbé számítanak, mint egy férfi regen. Ha egy pasi reg kap lepontozást, rossz véleményt, az könnyen hátrányba kerülhet, míg egy nőnél a rossz szavazatok ellenére is meg lesz keresve. Ráadásul könnyen lehet, hogy nem is valós ok miatt lesz valaki megbélyegezve (lsd. fentebb)

Tehát kéne egy olyan szűrő, amit az oldal garantál, hogy valós. Viszont a nehézségek pont a valósság kérdésből fakadnak:

Lehet-e egy embernek több rege és ez ellenőrizhető-e? Minden esetben jó-e ha egy embernek csak egy rege lehet? Pl. itt vannak a párok. 2 ember sokszor 3 reggel van fenn. Egy közössel és mindegyiküknek van egy saját is. Ez emberenként 1,5 reg. Ellenőrizni a gyakorlatban pedig lehetetlen. 9000 reg, emberenként csak 5 perc legyen egy ilyen ellenőrzés, akkor is nagyon sok idő lenne.

Mit jelent az, hogy valós valaki?
- a születés dátum az fixnek mondható, az azért nem változik
- a neme is többnyire fix, bár ez már közel se olyan biztos
- a magasság már ennyire se
- a súly még inkább nem
- a beállítottság már nagyon lebegő
- az hogy milyen kapcsolatot keres? ezt már sokszor csak a pillanat határozza meg
- hogy a bemutatkozásában leírtak mindig igazak-e? Mint jelent az hogy valaki mazo? Mit jelent az, hogy valaki szub? Mit jelent az, hogy valaki szadista vagy domináns? Mit jelent, hogy valaki vanilla? Mit jelent, hogy valaki szeret kirándulni? Hogy mindig ezt csinálja? Vagy néha csinálja ezt? Milyen intenzitással csinálja? Ez már nagyon relatív...
- a tulajdonságai olyanok-e mindig? vagy csak adott körülmények közt olyanok? Pl. ha valaki kedves, az mindig kedves, vagy ha elküldik a k... anyjába vagy átverik, akkor azért már nem annyira?
- érdeklődési körök: mégse vállalja be, amit kiírt. Ettől kamu? Vagy csak az adott emberben nem bízik meg annyira, hogy vele bevállalja?
- nem mutat kamera képet, fényképet, nem megy találkára? Csak Veled szembe teszi ezt, vagy mással szemben is?

Tudjuk, hogy vannak kamuk. Csak az esetek 99,9%-ban nem bizonyítható, hogy valaki az. Egyáltalán... A fentiek alapján mi az, hogy kamu és mi az, hogy valós?

Sok fajta megoldás van csak mindegyik, amit találtam, hemzseg a hibától:
- régi tagok igazoljanak: csinálok egy reget pihentetem, és egy év múlva tudom igazolni magam. Ellenben az új regek (mondjuk 18 éves, aki eddig nem is regisztrálhatott, még inkább hátrányban van)
- jelöljek ki olyanokat, akik igazolhatnak: lsd. fenti probléma. Plusz a már amúgy is előnybe lévő klikkek még nagyobb előnyhöz jutnának, és ha az igazolás valamilyen módon rossz indulatú felhasználóhoz keveredik (tipikus pl. női reg. igazolásért cserébe talit ígér), akkor simán vissza lehet vele élni
- a fentiek kombinálva ellenőrzéssel és csalás esetén visszavezetni: egyrészt az idő, másrészt a rendszer összeomlana egy idő után a visszavezetések miatt
- megbízott személyek, illetve én ellenőrzök valódiságot: az idő miatt nagyon költséges, ezt valakinek meg kell térítenie, evvel a távolabb élők és szerényebb anyagi helyzettel rendelkezők szintén hátrányba kerülnek. Ennek ellenére ez az a megoldás, ami a legmegbízhatóbb eredményt adja, így ezen gondolkodom jelenleg. De még itt is a fő kérdés: MI AZ, HOGY KAMU ÉS MI AZ, HOGY VALÓS, VALAMINT A NEMEN ÉS A KORON KÍVÜL, HOGY LEHET VALIDÁLNI?

Comments (12)


SmPixie Deleted user
#17085 | 2012. 07. 15. 18:58
privátban válaszoltam.
#17071 | 2012. 07. 15. 10:50
Egyrészt kutnak igaza van könnyen átverhető a rendszer (átlag embernek 2-3 telefonja van, ha nem is 8000), másrészt az SMS-sel mit ellenőrzöl?

A fő kérdés nem a hogy... arra még talán egyedül is menne a módszer....

A bejegyzésben is kiemelt MI AZ a fő kérdés :)
Deleted user
#17069 | 2012. 07. 15. 06:56
Szerintem én nem ilyen szintű szigorról beszéltem, mint az általad említett VIP-es BDSM "hely".
Nem hinném, hogy bármiféle lemorzsolódás lenne abból, ha a felhasználóknak lenne egy új státuszuk: "ellenőrzött felhasználó"! Ez nem lenne kötelező, bárki eldönthetné, akarja vagy nem akarja. Nyilván hamar kiderülne, hogy előnyben vannak a társkeresésnél az ellenőrzöttek... Akinek meg nem tetszik a validálás, az nyugodtan folytathatja úgy mint eddig.
Természetesen a telefonszámok SEHOL sem jelennének meg, tehát ez sem akadály.

Sajnos én még csak 2 éve vagyok itt, de azért gondolom nem baj, ha én is megpróbálok kitalálni valamit.
Deleted user
#17066 | 2012. 07. 14. 22:21
Van egy V.I.P. BDSM hely a neten, ahova csak meghívóval lehet bejutni, és meg kell adnod a nevedet és a telefonszámodat. Ez a szabály rettenetesen sok embert elriasztott, és gyakorlatilag még annyi élet sincs ott, mint itt a chat-os törzsközönségben. Továbbá Pixie a VIP kódokból tartja el magát, ergó nem célja az, hogy a 9000 nickből legyen 90. És a hazugság is érdekes dolog, nekem érdekes mód nem szoktak hazudni... Onnan tudom, kinek mi a kamu nickje.

De úgy érzem, kár volt megszólalnom... Én itt vagyok már lassan öt éve, láttam már egy csomó dolgot itt. Nyitottam egy Statisztika fórumot, (http://hu.smpixie.com/forum/132/statisztika) és segítettem itt és más helyen is jobbá tenni a közösséget. Agyaltam rajta már rengeteget, és még sincs jó ötletem. Úgyhogy engedelmeddel visszavonulnék...
Deleted user
#17065 | 2012. 07. 14. 21:52
Aha, tehát azért szar az ötletem, mert (mint ahogy megtudtuk) Neked 8000 modem felett van korlátlan uralmad... Biztosan sokan vannak vannak még ilyenek a felhasználók közül tehát mehet a szemétbe a terv?

Igen, én úgy gondolom, hogy akik álnevek mögé bújnak azok mind kamusok (ez nem teljesen jó megfogalmazás, inkább gerinctelenek). Ugyanis baromi könnyű regisztrálni egy új nevet, bunkónak meg parasztnak lenni, aztán eltűnni örökre. És aztán jöhet az újabb reg. Miért is kell egy ismert névnek új reg? Halászni? Mit? Nyilván azért kell, hogy olyan dolgokat hazudhasson magáról, amit mindenki tud, hogy nem igaz. Tehát KAMUZNI, hazudni!
Bocs, de én nem látom más értelmét a virtuális nick gyártásnak.
Ha, bármi módon le lehet csökkenteni a nickek sokszorozódását, akkor a szarkavarás elég tetemes része megszűnik.
Deleted user
#17064 | 2012. 07. 14. 21:10
Én speciel GSM-es fejlesztéseket csinálok, így kb. 8000 különböző telefonszámról tudnék SMS-t küldeni, ha olyan kedvem lenne... Jó ötlet ez az SMS, de nem 100%-os ez sem. Párok esetén pl. eleve ki lennének lőve a közös regek, elvégre a saját mobilján egyszer már regisztrálta magát.

Másrészt nekem sokan megsúgták már, milyen 2., 3., sokadik nicken vannak regisztrálva, mert nekem nem szokott eljárni a szám. Tudom, hogy sokan azt csinálják, hogy van egy ismert és publikus nickjük, és egy teljesen más, időnként váltogatott "horgászós" nickjük is, ahol új partnereket tudnak keresni lebukás- és pletyka-mentesen. Velük mi lesz? Ők is kamusak?

Szóval megértem én Pixie-t, hogy fő a feje... Nincs jó megoldás. Maradnak a baráti kapcsolatok, ahol tényleg tudod, ki kicsoda. Csak hát ezek mindig lassan alakulnak ki, sok ápolást igényelnek, meg úgy egyáltalán, ma már nem divat az ilyesmi... :(
Deleted user
#17063 | 2012. 07. 14. 20:07
Bocsánat, a lényeg nem egészen egyértelmű!
Tehát az általam javasolt módszer a rendszerben hozzákötné a telefonszámot (amit megadott a regisztrációnál és SMS ellenőrzés is történt) a felhasználóhoz! Ez a szám nyilván nem lenne publikus, de másik felhasználóhoz, már nem lenne használható.
Deleted user
#17062 | 2012. 07. 14. 20:04
Szerintem ha a regisztrációnál sms-ben kapott kódot vissza kellene írni az oldalra, és csak így működne a reg (értelem szerűen 1 szám csak 1 regisztrációhoz használható), akkor fényévekkel kevesebb "sokregisztrációs" emberke lenne. Így egy csomó kamu is megszűnne. Persze bárkinek lehet több telefonja, de azért az nem valószínű, hogy csak ezért venne heti kér új számot. (lehet, hogy kamuzós nép vagyunk, de zsugoriságban sem kell a szomszédba tanácsért menni).
Tökéletes megoldás nincs, de ez amit javasoltam, talán eléggé fájdalommentesen, sokat tudna javítani a helyzeten.

Pl. lehetne szinteket beállítani a felhasznlók közt.
1. NEM ellenőrzött
2. Ellenőrzött (sms-ben, az általam javasolt módon)
3. Ellenőrzött VIP

Így azok a felhasználók, akik nem akarnak komolyan tagok lenni, csak "benéznek" nekik is marad egy lehetőség (1.)
Hasonlóan működik a Vatera is.
Deleted user
#17061 | 2012. 07. 14. 17:40
Nos én sose értettem ezt a kamus hisztit. Mert végülis mi történhet? Pár levél potyára? Egy fals randi?
A legfájóbb tán az, hogy az embernek szembe kell néznie azzal, hogy álmokat kergetet, és tévedet.

Ami viszont tényleg veszélyes lehet, egy olyan partner aki nem veszi figyelembe a szubot, visszaél a bizalmával és testileg lekileg kihasználja....
Deleted user
#17060 | 2012. 07. 14. 14:57
Olvasva a kamu-valós probléma körüli írásokat, először én is valamilyen megoldási javaslaton agyaltam. Pixie alaposan kivesézett minden lehetőséget.:) De nem ezért nem írok javaslatot. Ahogy a való életben, így itt, a virtuális világban is különbözőek az emberek. Vannak akik kisebb-nagyobb mértékű önértékelési problémáik miatt híján vannak néhány alapvető emberi tulajdonságnak. Olyanoknak, amik a társas érintkezéshez alapvetőek. Mivel egy közösségi oldalon sem válogathatjuk meg a többi tagot, így kénytelen-kelletlen tudomásul kell vennünk létezésüket. Persze, ha kellemetlen tapasztalatink vannak, azokat meg szoktuk osztani a barátainkkal ismerőseinkkel. Nyilvánosan beskatulyázni szubjektív szempontok szerint viszont legjobb esetben is kétélű dolog. Visszaüthet, amint ezt Pixie fentebb részletesen ecsetelte.
Szerintem tehát kamus az, akit valaki saját magával szemben annak titulál. De csakis saját magával szemben! Minősítsen mindenki saját tapasztalatok alapján, ha akar. Ettől még ugyanúgy lesznek "kamusok" és "valósak" itt is és a való életben is.
Szerintem.
#17059 | 2012. 07. 14. 14:44
A kort személyi alapján elég jól lehet validálni, de pl. a nemet, hogy valaki travi-e vagy se, azt már nem annyira
Deleted user
#17058 | 2012. 07. 14. 14:38
Kedves Pixie!
A kort azt hiszem alapvető információként nem igazán lehet használni. Sok olyan személyes találkám volt ahol kiderült az illető jó pár évet "tévedett" amikor megadta ezt az adatot.
Sok sikert a megoldáshoz!