"Vihar a biliben", egy riport nyomán

Blogs » Blog - Pain40 » "Vihar a biliben", egy riport nyomán
2011. 01. 06. 02:00 | Appeared: 965x
Kezdeném azzal, hogy kaptam pár levelet, amiben kiváncsiak lennének a véleményemre az un. S/m film "botrányról". Alapból nem igazán szoktam az ilyen hírhajhász, bulvár- jurnalista hírekkel foglalkozni.
Na, akkor lássuk a medvét.
http://pokoli.hu/rovat/tvrtkomment/ez-magyarorszag-szegyene-folytatas-352359
Erre tömören és velősen: "Vihar a biliben" alcímet választanám. Pontosan fedi, főleg annak fényében, miután végig olvastam böcsülettel mind a 138 hozzászólást.Vegyes reakció, de a lényeg ott van: felnőtt személyek szerződést írtak alá. Üzlet= ezt csinálod és ennek fejében ennyi a fizettség.(pont) Egyetlen szereplőt sem a rendőrök vitték oda bilincsben a forgatásra. :-)
Több szót nem is érdemel. Az viszont már igen, hogy a filmes iparnál maradjunk, hogy vajon Tutyi miért nem piszkálja azt a tényt, hogy immár évtizedek óta hogyan viseltetnek például a statkókkal szemben. 4-5 ezer ft napi 12 órás munkaidőben,(nagy film) fagyban,sárban-hidegben-esőben, kaja vagy van, vagy nincs.(attól függően mit akar a produkciós iroda "lenyelni". A hangnemről és a bánásmódról már nem is szólva,időnként. Próbálnák ezt a tengerentúlon megcsinálni! (már ha van aki emlékszik az ottani nagy sztrájkra- a vége az lett hogy a szakszervezet kiharcolta a napi 8(!) órás munkanapot, napi 1x-i meleg(!) étkezésssel, ha túlóra volt,akkor azt fizették, de elötte egyeztettek erről.) Na, ez utóbbi itthon idegen,tiltott fogalom. Emlékszem anno, mikor itthon is volt kezdeményezés a szakszervezet megalakításáról, az alapítókat "fekete listára" tették, el is halt a dolog, mert összetartás az ablakban a magyarnál. Majd 10 éves múlttal mindkét oldalon, lehetne itt sorolni az eseményeket."Költöi" kérdésem témája lezárva.
--------------------------------------------------------------------
http://tv2.hu/tenyek/video/szadista-naci-porno
Detto ua. Harsogó, figyelemfelkeltő-puffogtató índítás.Magyar György ügyvéd csak abból indulhatott ki, amit közöltek vele,ill. látott-hallott a filmbevágáson, és az idevágó jogi paragrafust idézte.Normális reakció a részéről. Azon viszont somolyogtam ahogy a szemüveges szexhapci-vidor-tudor előadta magát.(szegény, mit magolhatot elötte!) :-) Az önkényuralmi jelképek besorolás is földrajzi fekvés szerinti jogi meghatározás kérdése, ország szerint. És itt tennék egy kis idevágó kitérőt, hozzászólva -
#15085 , Kamilla75 bejegyzéséhez: Már az 50-es években készült ss teljes korhű ruházatban az államokban BDSM film. Az angolszászok a 70-es években, 2000 elején francia- lengyel koprodukcióban készült ilyen jellegű és körítésű film ebben a kategóriában.(pedig azért az elsők esetében még elég közeli élmény volt a II.vh.! ) A riportfilm befejező sorai is jellemzi, hogy "körítés" van, csak hiányzik alóla a kenyérszelet. Jogi háttér az "ablakban" a nettel szemben, nemszólva arról a nem éppen elhanyagolható tényről, hogy a riport készítői is jogsértés határán pilinckáznak ezzel a riporttal. Összegezve a jogi részt (szerintem), mindkét fél csiki-csukizhat ezen téren.
És most egy kicsit szemezgetve a hozzászólásokból:

#15077, DAkos
Más az üzlet! Még filmes berkekben is. Itt közlik veled mit várnak el tőled, s ezért mi a fizettség. Ezt szerződésben rögzítik, és a szerződő felek aláírásukkal megerősítik. A szex és pornó biszniszben sokáig fújtak a kezdetekkor a magyar lányokra, mert bevállaltak több extrát is, (külön fizettség nélkül is), amiért másoknak ezzel "alávertek". Ez az ágazat is kőkemény világ, farkastörvényekkel. S mint minden filmforgatást, itt is elötte castingok vannak.Fényképek készülnek, aztán jöhet az un. szituációs felvételek készítése azzal kapcsolatban, amit el kell játszani. Az EP-től láttam egy párat, a jelölteknél a pénz keresése dominált.
S hogy ez mennyire "könnyű" pénzkereset, azt mindenki a saját bőrén tapasztalta. Emberként való megitélésük, mindenkinek a saját, egyéni megitélése szerint. "Az vesse az első követ, .......... ". Legyen az bármilyen, egy embernek nem lehet negatív a megitélése velük szemben, s ez a castingot levezető személy. Ennek negatív megnyilvánulását is tapasztaltam egy esetben itt az EP castingok alatt.(már amit láttam)

#15074, chastity_boy
Nagyobb részt egyet kell értenem hozzászólásával. Én úgy fogalmaznám ezt meg :
Ez üzlet, valamit-valamiért.Magánban inkább úgy nevezném: a kereslet és kínálat találkozása.
Különbséget kell tenni a szex-pornó filmipar végterméke(ez hideg üzlet), míg a magán vonalon valamelyik fél az igény fellépése mellett, gyakorta "érzelmet" is próbál belevinni tartalmilag vagy körítésként.(hosszabb volumenű kapcsolat esetén)

S végül a filmkészítési ötlettel kapcsolatban:( s itt folytatnám #15112, conDom hozzászólásának gondolatát.)

" a valós vágyak és a lelkület miatt hiteles és működő ez a műfaj..jó kérdés, hogy ezt mennyire tudod megértetni egy filmen keresztül, ezt nem ismerő, esetleg még el is ítélő emberrel..."
Szerintem lehetséges, bár nem könnyű feladat. Ha jól belegondol az ember, a " normál, hétköznapi" :-) szexuális életnek is vannak olyan, a BDSM-ben is fellelhető elemei, amik elfogadottak. Pld. kikötözés, szembekötés, jég használata, fenék tenyérrel elverése aktus közben, nyelvel izgatás a testnyílásokban,szituációs játszadozás, stb. Ez mind-mind a szexuális élet változatossá tételét szolgálja. Az elenyésző, szemellenzős fajtát leszámítva, mindenki által elfogadott. Ebből az alapból hogy hogyan válik valaki egyik, vagy másik oldalon BDSM gyakorlóvá, néha csak egy kis lépés. És még nem említettem az emberiség nagy hajtóerejét, az emberi egyén kiváncsiságát ezen a téren is. S ezt szerintem innen kezdve csak képbevágásokkal, alatta monológgal tudod megoldani.
Bármennyire is elöször talán morbid gondolatként hat, ez nem is kissé, hasonlít ahhoz az emberi hozzáálláshoz, reakcióhoz, mint amikor egy emberrel közlik, hogy daganatos betegsége van. Ami közös bennük, ugyanúgy többlépcsős "stációkon" megy át legbellül a legtöbb ember itt is.
Ennyi lenne a nem túl rövidre sikeredett véleményem ez ügyben. :D

Comments (0)


Noone has commented this blog entry.