Mire jó egy izopentil-metil-keton?

Blogs » Blog - AM_PM » Mire jó egy izopentil-metil-keton?
AM_PM (47)
Submissive
Male, Hetero
  • Has public albums 
  • Has blog 
Entries filtered by time 2010. 08. (1)
2010. 07. (3)
2010. 08. 18. 10:20 | Appeared: 1177x
Mire jó egy izopentil-metil-keton?



Mint az közismert, a ketonok oxo- vagy másnéven keto- funkciós csoportot tartalmazó vegyületek. Transzparens vegyületük az aceton, mely a hagyományos körömlakklemosók fő összetevője volt, míg az izopropil-alkohol - köszönhetően a csábos kis lánykacsókat némiképp jobban kímélő természetének - végleg nyugállományba nem helyezte azt. A klasszikus nevezéktan szerint az egyszerű ketonok elnevezése a C=O csoporthoz kapcsolódó ligandumok felsorolásával történik, azok szoros alfabetikus sorrendjében természetesen.
Eddig gondolom minden világos is. Mikor tehát kisvárosod egyik parkjában éjnek évadján két lánnyal iszogatva lekerül az a kis feszes felső, s mire észbe kapnál, fejed már jázminillatú combok közt motoz, s tevékenységeddel korántsem vagy egymagad, akkor elgondolkodsz azon, mi a falhozvert karimás lótüdőért nem jó az a szigorú és egzakt kémiai elnevezés, hogy 4-metil-2-hexanon? Feszes, barnára sült hasfalat cirógatsz, ajkaid közt gyöngyöt harmatoz valami aprókat sikongató élvezet, s miközben esküdni mernél, hogy az a másik lány épp a fenekedbe harap, némiképp lenyűgözve állsz a IUPAC gondosan kidolgozott rendszere előtt. Aki csak kicsit is járatos a szerves vegyületek világában (jesszus, ezt mind a szájával csinálta?), azt nem hagyja érintetlenül a probléma.
Mert mit is fejez ki az egyszerű izopentil-metil-keton név? A C=O csoport szénatomján két kötési hely van még, nyilvánvaló tehát, hogy az egyik, ehhez kapcsolódó szerves gyök a metil (CH3). Tiszta és világos, akár csak a bizonyosság, hogy a derekadra kulcsolódó, csizmás lábak, legyenek bár akár 40-es méretűek, nem tudják teljes mértékben kitakarni a Hold fényénél vakító fehéren az utcafrontra tekintő hátsódat.
Problémásabb lehet az izopentil-gyök precíz felrajzolása. Az izo kifejezés arra utal, nem a hagyományos, egyenes láncú propil-gyökkel van dolgunk. És itt kezdődnek a valós problémák, ugyanis a szabad propil-gyöknek legalább két elképzelhető változata van. Akárcsak az ujjakat a hátgerincen a csípőig vezető domborulatok és völgyek lassú ritmusa, úgy lüktet agyunkban a felismerés, hogy habár az izopentán csakis egyféle lehet (a 2-metil-bután és a 3-metil-bután ugyanaz a vegyület), addig az izopentil-gyök esetében már nem irreleváns, hogy a C=O csoport szabad kötőhelyéhez közvetlenül kapcsolódó szénatomon van egy metil-csoport, vagy a másik végterminánshoz közelebbi szénatomon.
Feltérdelsz, öledbe vonod azt a verejtéktől csillogó, barna testet, egy másik, hófehér kar vékony, gyönge ujjaival tarkódon motoz, fejed hátravetve a tejfehér combokat csókolod, s alig érted, ilyen bizonytalanságot miként hagyhat feloldatlanul egy kissé is lelkiismeretes kémikus. Vonaglik ágyékodban az éjszaka, levegőt is alig kapva fonod karod egy csípőre vagy derékra talán, s suttogod, hogy szeretlek, mindkettőt, ki mást, ki ne szeretné azt a másikat és azt az egyiket, kinek a szájából ne volna igaz ez a szeretlek, míg köldöködben ilyen vihar zizeg, vagy míg a pillekönnyű, karcsú testek táncában ilyen szépen összecsengő, bús alt dallam susog?

Csak az a rohadt nevezéktant, azt tudnám feledni!

Comments (4)


Deleted user
#2039 | 2010. 12. 07. 11:37
Férfilélektan. Zseniális!
Köszönöm!:D

És még merje valaki mondani, hogy a férfiak nem képesek egyszerre több dologban jelen lenni egyszerre.
Tisztán látszik vegyészünk munka és hobbymániája....csak picit fájlalom, hogy azért az igazi szeretkezésben a nő betölti a férfi agyát, ott aztán maximum a bőr vegy-és illatelemeinek felbontásáról lehet szó, és bízom benne hogy sosem kerül megfejtésre, vagy ha mégis, hát nem szeretkezés közben.
Deleted user
#1848 | 2010. 10. 19. 10:41
Ez nagyon ott van.:)
Deleted user
#1467 | 2010. 08. 18. 17:32
Szép!:)
Deleted user
#1465 | 2010. 08. 18. 12:16
Tökéletesen lebilincselő iromány....Köszönöm,hogy közkincsé tetted!!